первомайський харківська область

Первомайський Харківська область

Історія заселення села Роздолля. Частина 1

Почну потихеньку розплутувати клубок історії колонізації території теперішнього села Роздолля. У першій частині звіту розкажу по заселення тієї частини села, яка дала назву Роздолля. Бо вона була заселена пізніше, тому і розповідь про неї буде простіше.

Після минулої публікації про історію Роздолля я по вуха занурився у архівні документи та багато чого з'ясував. Ті хто стежить за моїми постами на Фейсбук вже в курсі моїх знахідок. Але повторю тут, бо цю публікацію будуть ще багато років знаходити та вивчати ті хто цікавляться історію рідного краю.

Як з'ясувалось Роздолля не таке вже старовинне село, як про нього писались легенди. Точніше, місцевість ця старовинна, але остаточно заселено вже за часів, коли Анна Іоанівна вирила Українську лінію, а Катерина ІІ ліквідувала Запоріжську Січ та розігнала військо Запоріжське низове, до якого й належала територія на якому  розташовано нинішнє село Роздолля.

Отже на початок 19 століття ми маємо мапи та плани генеральних межування де є тільки Осинівка, а Роздолля - катма.

Але у Ревизських сказках Зміївського повіту Харківської губернії за 1850 рік я знайшов запис, який дає вичерпну інформацію  по новостворений хутір Роздолля на землях колишньої Орільскої пустоши.

І перелік кріпаків баронеси Єлизавети Петрівни фон Раден, якими вона заселила цей хутір. У примітках до перепису зазначається, що кріпаки були переселені з деревні Райської Зміївського повіту.

 

Рік ревізії Прізвище Ім'я Чий син Вік Прим.
1850 Акимов Роман Куприянов 51 Переведены сего же уезда из деревни Райской в 1850 году
1850 Акимов Леонтий Романов 29
1850 Акимов Денис Леонтия 2
1850 Акимов Мартын Романов 26
1850 Акимов Стефан Романов 21
1850 Шевченко Яков Герасимов 32
1850 Шевченко Тимофей Якова 8
1850 Шевченко Михаил Якова 3,5
1850 Шевченко Емельян Герасимов 23
1850 Свистельник Василий Мартынов 38
1850 Свистельник Наум Василия 18
1850 Свистельник Михаил Василия 15
1850 Нетриус Мартын Андрея 34
1850 Ладыга Алексей ?ванов 6

Деревня  Райська розташовувалась на злитті річок Попільна та Попільнушка.  Райське мало також назву Лошкаревка. У теперішньому часі це дно Краснопавлівського водосховища.

Тема найменувань населених пунктів у ті часи - це окремий детектив. У нас зараз іноді скиглять з приводу перейменування під час декомунізації того чи іншого населеного пункту. Друзі, та ви погляньте у історію. Там назви сел/міст мінялись куди частіше і без особливих на то причин. Декомунізація - це "мелочь по карманам" у зрівнянні з тим, як наші пращури перекручували не тільки назви своїх сіл/міст, а й своїх прізвищ . Під час дослідів історії нашого края різні назви одно й того же населеного пункту як на мапах, так і у документах, іноді мене ставлять в тупик. 

Отже, повернемось до Роздолля. У 1850 році це був невеличкий хутір на кілька дворів. Або, скоріше всього землянок. Де саме розташовувався цій хутір - документальних свідчень я не маю. Поки що wink

Але це не відміняє приводу для фантазії та логіки. Тому в мене пропозиція доміркувати самим те чому нема архівних доказів. 

Отже, за моїм переконанням, новостворений у 1850 році хутір Роздолля, розташовувався у районі теперішнього Кучанського провулку (Кучани - по простому). Саме провулок Кучанський і є той історичний центр з якого пішло заселення тієї частини села Роздолля, що розташована понизу Маяку/Осинівка/Хлоповки.  І тому є декілька важливих ознак. 

Почнемо з того, що раніше люди селились лише там де є:

а) легкий доступ до питної води

б) швидкий доступ до шляху

в) близькість до дерев

Почнемо з літери Б.

У ті часи  основний шлях  повз цих місць пролягав на півночі. Як що казати по-місцевому: "За колишнім колгоспним садом". Зараз того шляху нема.

Місцеві мабуть здивуються, але той шлях існував багато століть. І про нього в мене буде скоро окрема цікава розповідь. На всіх старих мапах цей шлях позначено. Ба більш, та лісопосадка, що йде повз "Барзіонова/Баронова гайка" була посаджена саме вздовж того старовинного шляху. 

Важливо зрозуміти, що той старовинний шлях був прокладений таким чином, аби оминати усі балки. Тож, саме після Осинівки/Хлоповки/Маяку шлях забирав трохи у вбік від новоутвореного хутора Роздолля, аби оминути початок балки, що починається за колишньою тракторною бригадою і прямував саме у Райське. Якомога зручніше дістатись до того шляху було б саме з тієї частини села де зараз розташовані Кучани.  

А розташували  хутір  саме тут тому, що є яскраві ознаки А та В.

 Саме у балці біля Кучан була колись цікава криниця. Нічого подібного у інших частинах Роздолля я не пам'ятаю. Мабуть мало хто про неї вже пам'ятає. Це був виритий у низині балки колодязь з кристально прозорою водою. Обв'язка криниці була зроблена з дошок. У криниці не було ніякого журавлика, принаймні на той час що я пам'ятаю, або якоїсь іншої приспособи для підйому води. Бо вода у криниці досягала майже  рівня поверхні землі. Криниця розташовувалась напроти гайку біля Кучанського провулку. Зникла ця криниця лише у 1982 році коли у цьому місці загатили новий ставок.

Гайки біля криниці є ознакою під літерою В. Любі дерева мали б бути у нагоді новосельцям. Бо дерево - це  дрова і хмиз для зігріву землянки та приготування їжі,  будматеріал для хат-мазанок. 

А гайків поблизу Кучан було декілька. Наприклад, там де зараз город садиби мого брата, раніше був величенький гайок з величезними осиками до неба, які росли майже у самій балці.

Осика - це дерево роду тополя, родини верби. Дуже гарна деревина як для будівництва так і на дрова. По російські осика називається...осина. Вочевидь це дерево і дало назву Осинівці, яка потім стала Хлоповкою/Маяком.

Осикові вогнищеві зарості подекуди ще зустрічаються вздовж річки Велика Солона, яка розрізає село Роздолля, але закінчуються саме у районі Кучанського провулку.

Гайків же недалеко від Кучанського провулка було декілька. За моєї пам'яті один був розташований між сучасним провулком та школою.

Але повернемось до наших ознак.

Чи не самою важливою ознакою, що вказує на первісність поселення у цій частині теперішнього села є й ще одна - цвинтар.

 Хто не знає, у теперішньому Роздоллі є три кладовища. 

Два старовинних недіючих, та центральне - діюче. Одне старовинне кладовище розташоване на колишній Осинівке/Хлоповке/Маяку. 

Ще одне старовинне кладовище розташоване на вигоні, біля Кучанського гайку, за домами напроти виїзду від колгоспного гаражу.

 Діюче кладовище розташоване у центрі села біля футбольного поля. Про це кладовище можна сказати що воно саме молоде. І скоріше всього, воно з’явилось десь на початку 20 століття. Саме тоді, коли Роздолля розрослось до сучасних розмірів та у селі з'явилась Покровська церква. Саме біля церкви і з'явився новий погост. А центр села перемістився до церкви.

Тільки цей факт може пояснити, чому  кладовище як би нелогічно розташоване у центрі села. Але погост біля церкви – це логічно. Зараз на місті Покровського храму розташоване футбольне поле. 

І зараз, і за радянської доби біля нового кладовища були розташовані адмінбудівлі влади, клуб, крамниця та пам'ятники героям другої світової війни

Але, старовинне кладовище за гайком,  біля Кучанського провулка якби натякає - я тут не просто так, а біля історичного центру. 

Старовинне кладовище біля Кучан невеличке. Якихось пам'ятників на могилках майже не залишилось.

Через кладовище протоптана стежка, по якої люди десятиріччя ходили на роботу на колгоспний тік, або тракторну бригаду чи гараж.

 Соромно признатись, але моє дитинство та юність пройшли на цьому кладовищі, бо батьківська хата стоїть першою біля цього погосту. І для нас з друзями цей погост служив футбольним майданчиком. Свого часу ми навіть випросили у голови колгоспу декілька колод, аби вкопати футбольні ворота на тому цвинтарі. Звісна річ, за те, що я колись  ганяв у футбола на кістках роздольских  первопоселенців мені вже заброньоване місце у пеклі. Десь там  у пеклі мене чекають батьки та сусіди, які на цьому кладовищі випасали худобу. Та ще взвод червоноармійців, які у другу світову війну через все кладовище вирили окоп для опорного пункту. Тож скучно не буде.

Вже через три роки після заснування хутір Роздолля почав стрімко розростатися новими поселенцями. Про це свідчить Ревізька сказка за 1858 рік. Баронеса Єлизавета фон Раден на той час вже померла. І хутір перейшов у спадок до її синів - Михайла та Федора, які мали військовий чин поручиків та баронський титул.

Всього у перепису 1858 рік за хутором Роздолля записані 216 дворових людей та кріпаків. Причому у цьому списку дехто  позначений, як "Отпущен на волю в 1858 году". Тобто брати фон Радени почали відпускати на волю кріпаків ще за три роки до офіційної відміни кріпацтва.

Ось список прізвищ які населяли хутір Роздолля у 1858 році, та примітки звідки вони переселились.

Рік ревізії Статус Прізвище Ім'я Чий син Вік Прим.
1858 дворовые Шевченко Яков Герасимов 39 Переведен из деревни Райской Змиевского уезда в 1850 году
1858 дворовые Шевченко Емельян Герасимов 30
1858 дворовые Свистельник Наум Василия В бегах с 1852 года
1858 дворовые Свистельник Михаил Василия Бежал в 1858 году
1858 дворовые Нетриус Мартын Андрея 44
1858 дворовые Ладыга Алексей ?ванов 13
1858 крестьяне Акимов Роман  Куприянов Умер в 1853 году
1858 крестьяне Акимов Леонтий Романов 29
1858 крестьяне Акимов Денис Леонтия 9
1858 крестьяне Акимов Мартын Романов 33
1858 крестьяне Акимов Никифор Мартынов Отпущен на волю 1858 году
1858 крестьяне Акимов Дмитрий Мартынов Отпущен на волю 1858 году
1858 крестьяне Акимов Стефан Романов 28
1858 крестьяне Лизенко Яков  Лазоревич 42 Переведен Змиевского уезда из деревни Райской в 1853 году 
1858 крестьяне Лизенко Семен  Гордеев 44
1858 крестьяне Лизенко Елисей Семенов 12
1858 крестьяне Лизенко Арсений Семенов Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Лизенко Федор Гордеев Умер в 1855 году
1858 крестьяне Лизенко Савелий Федора 18
1858 крестьяне Лизенко Ефим Федора 8
1858 крестьяне Лизенко Арсений Федора Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Шевченко Леонтий  ?ванов Умер в 1857 году
1858 крестьяне Шевченко Дмитрий  Диомидов 41
1858 крестьяне Шевченко Тихон  Васильев 28
1858 крестьяне Шевченко Тимофей Тихона 0
1858 крестьяне Шевченко Михаил Васильев Умер в 1853 году
1858 крестьяне Шевченко Фома Васильев 20
1858 крестьяне Шевченко Евдоким Васильев 15
1858 крестьяне Сергеев Семен  Панкратьев Умер в 1855 году
1858 крестьяне Сергеев Афанасий Панкратьев Бежал в 1851 году
1858 крестьяне Сергеев Михаил Афанасия 6
1858 крестьяне Мирошник Федор  Кондратов Отдан в рекруты в 1854 году
1858 крестьяне Кулачок Максим  Кондратов 37
1858 крестьяне Кулачок Петр Максима Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Кулачок Василий Максима Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Шныря ?ван  Власов Умер в 1853 году
1858 крестьяне Шныря Василий ?ванов 43
1858 крестьяне Шныря Григорий Василия Умер в 1853 году
1858 крестьяне Копернак Ефим  Кондратов Умер в 1855 году
1858 крестьяне Копернак Гаврило Ефимов Отпущен на волю 1858 году
1858 крестьяне Шевченко Гордей  Алексеев 45
1858 крестьяне Шевченко Егор Гордеев 12
1858 крестьяне Шевченко Аким Гордеев 11
1858 крестьяне Недоступ Поликарп ?ванов 23
1858 крестьяне ?щенко Григорий  Федора 36
1858 дворовые Копернак Кондрат ?ванов 55
1858 дворовые Копернак Архип Якова 16
1858 дворовые Омельченко Павел Никитин Отпущен на волю в 1858 году
1858 дворовые Гайворонский Данило Павлов 34
1858 дворовые Гайворонский Стефан Дмитриев 11
1858 дворовые Недоступ ?ван Тимофея 57
1858 дворовые Бурьян Пантелеймон Якова Отпущен на волю в 1858 году
1858 дворовые Акимов Ефим Стефана Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Алексенко Мартын  Васильев 44 Переведен Змиевского уезда из села Геевка в 1853 году 
1858 крестьяне Алексенко Дмитрий Мартынов 20
1858 крестьяне Алексенко Сергей Мартынов 6
1858 крестьяне Алексенко Петр Козьмы 23
1858 крестьяне Жуков Фома  Никитин Умер в 1853 году
1858 крестьяне Жуков Матвей Фомы 11
1858 крестьяне Жуков Петр Фомы 8
1858 крестьяне Литвиненко ?ван  Фаддеев 29
1858 крестьяне Литвиненко ?лья Фаддеев 20
1858 крестьяне Литвиненко Евдоким Фаддеев 16
1858 крестьяне Колочок Федор  Ефимов 52
1858 крестьяне Суховей  ?гнат Григория 48
1858 крестьяне Суховей  Сидор ?гната 26
1858 крестьяне Суховей  Митрофан Григория Умер в 1856 году
1858 крестьяне Заворотный  ?ван Сергеев 43
1858 крестьяне Заворотный  Ермолай ?ванов 11
1858 крестьяне Заворотный  Яков ?ванов 3
1858 крестьяне Надточий Ефим ?зотов 45
1858 крестьяне Давыденко Тихон Владимира 29
1858 крестьяне Надточий Мина  ?ванов 45
1858 крестьяне Коваль ?ван  Осипа 23
1858 крестьяне Москаленко Петр  Карпа 39
1858 крестьяне Рудяков Тимофей  Сысоев 41
1858 крестьяне Коваль Петр  Никифоров В бегах с 1857 года
1858 крестьяне Коваль Денис Петра 11
1858 крестьяне Коваль Архип Никифоров Отдан в рекруты в 1852 году
1858 крестьяне Коваль Алексей Никифоров 27
1858 крестьяне Сидоров Антон  Петра 35
1858 крестьяне Сидоров Андрей Антона 4
1858 дворовые Поляков ?ван Афанасия Умер в 1855 году
1858 дворовые Поляков Андрей ?ванов 21
1858 дворовые Коноваленко ?лья Романов 30
1858 дворовые Коноваленко Николай Марка 19
1858 дворовые Алексенко Григорий Петра 51
1858 дворовые Алексенко ?ван Григория 23
1858 дворовые Гутник Афанасий Андрея 26
1858 дворовые Гутник Корней Афанасия 0,5
1858 дворовые Яременко Михаил Филиппа 31
1858 дворовые Яременко Михаил Михаила 6
1858 дворовые Яременко Яков Михаила 3
1858 дворовые Яременко Андрей Филиппа 16
1858 дворовые Гей Стефан Петра 14
1858 дворовые Шевченко Василий Сергеев 22
1858 дворовые Хомченко Евментий Евсеев 39
1858 дворовые Панченко Никифор Максимов 53
1858 дворовые Панченко Ефим Никифоров 5
1858 дворовые Панченко Евстратий Никифоров 3
1858 дворовые Сидоров Артем  Петра 30
1858 дворовые Поляков Василий Макаров 12
1858 дворовые Меркитанец Павел Вакулин 18
1858 дворовые Заворотный Андрей ?ванов 21
1858 дворовые Коваль Тихон Матвеев Умер в 1854 году
1858 дворовые Коваль Семен Тихона 13
1858 дворовые Коваль Козьма Тихона 11
1858 дворовые Коваль Роман Тихона Умер в 1854 году
1858 дворовые Астахов Фрол Николаев  Отпущен на волю с женой в 1858 году Переведен Змиевского уезда из хутора Сербовский в 1853 году
1858 дворовые Астахов Захарий Фрола 23
1858 дворовые Астахов ?ван Фрола Отдан в рекруты в 1855 году
1858 дворовые Астахов Алестрат Фрола 20
1858 дворовые Астахов Максим Фрола 18
1858 дворовые Астахов Мартын Фрола 13
1858 дворовые Астахов Петр Фрола Умер в 1853 году
1858 дворовые Астахов Григорий Фрола Отпущен на волю в 1858 году
1858 дворовые Нестулый Стефан Никитин 27
1858 дворовые Дуленко Григорий Кондрата 24
1858 крестьяне Корлюк Самсон  Михайлов Умер в 1855 году
1858 крестьяне Корлюк Андрей Самсона 18
1858 крестьяне Корлюк Устим Самсона 16
1858 крестьяне Корлюк Антон Самсона 8
1858 крестьяне Чеботок Михайло  Андрея Умер в 1857 году
1858 крестьяне Чеботок Лактион Михайлов Отдан в рекруты в 1857 году
1858 крестьяне Чеботок Тарас Михайлов 19
1858 крестьяне Чеботок Александр Андрея 43
1858 крестьяне Чеботок Алестрат Александра 13
1858 крестьяне Дуленко Федор  Семенов Умер в 1856 году
1858 крестьяне Дуленко Захарий Федора 11
1858 крестьяне Дуленко Стефан Федора Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Чеботок Михайло  Герасимов 44
1858 крестьяне Чеботок Поликарп Михайла В бегах с 1854 года
1858 крестьяне Чеботок Матвей Герасимов В бегах с 1854 года
1858 крестьяне Передиряев Василий  Данилов 44
1858 крестьяне Хандоженко  Петр  ?ванов 58
1858 крестьяне Хандоженко  ?ван Петра 26
1858 крестьяне Хандоженко  Павел ?ванов Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Хандоженко  ?ван ?ванов Отпущен на волю в 1858 году
1858 крестьяне Хандоженко  Анисим Петра 9
1858 крестьяне Матюшка Никифор  Калинин В бегах с 1856 года

 Як бачите там були переважно багатодітні родини, по декілька синів. У ті часи кріпацтва землю під обробку надавали з урахуванням "мужеска полу" у родині. Тож кріпакам було вигідно мати багато синів. Кріпацтво в Слобідській Україні - це окрема цікава історія. Спойлер - це не ті відношення поміщик-кріпак які ми знаємо зі шкільної програми радянських часів та повісті "Дубровський". Бо кріпацтво у наших краях з’явилось лише у 1783 році.

Отже першу частину своєї розповіді про заселенню Роздолля, вважаю завершено. Бо й так понаписував. А треба ж ще й деякий ребус по Осинівці/Хлоповці/Маяку вам розтлумачити у другій частині оповідання.

Не забутьте поділитись цією історією.

Більше знаємо історію рідного краю - міцніше любімо його.

Панов Євген©лютий,2021

Продовження: Історія заселення села Роздолля. Частина 2

При підготовці статті були використані дані з наступних джерел

https://www.familysearch.org/

http://www.otkudarodom.ua/ru

Парамонов Андрей «Храмы моей родины»

http://freemap.com.ua

Comments:

Последнее обновление 15.11.23 21:56