первомайський харківська область

Первомайський Харківська область

Історія заселення села Роздолля: Олександрівка

 Чому важно ритись в архівах? Тому що я, ось-о, копирсався у власному архіві і виявив одне неопубліковане дослідження. Публікація мала б з'явитись в лютому 2022 року. 
 Але почалась війна і я пішов воювати з рашистами. Та за рік перебування на фронті геть забув, чим займався до цього. 
 Аж тут нещодавно рандомно відкрив папку в ноутбуці і згадав, що колись нарив дещо цікаве з історії колонізації села Роздолля. Та і стаття на цю тему була вже написана...
 
...Скажу чесно, мені важко інтегруватись в сучасні формати подачі інформації. Це коли для того аби зібрати купу лайків достатньо фотки та короткого підпису на кшталт - "Я і моя кішечка».  Бо за таких приводів мені ліньки напружуватись. Водночас,  довгі історії потребують приводу,  вільного часу, натхнення...  Тому останні часи  в мене не надто продуктивні  в плані творчості та досліджень. Бо постійно  відволікаюся на якісь рутині справи – робота, побут і т.і.
Тем не менш,  маю щось  повідати вам  про свої нові відкриття з історії наших країв.
Отже,  декілька років тому  досліджуючи історію заселення сучасної сільської агломерації «Роздолля», я звернув увагу, що хутір Осинівка (Хлопова/Маяк) був заселений з деревні Олександрівка. На цей факт вказували Ревізські сказки 19 століття.
 
Читай по теме:
 
 В тих переписах згадано багато носіїв прізвищ мешканців сучасного Роздолля (частини його - Маяк). 
Як то - Максютенко (Максюта), Крохмалев (Крохмаль), Забава, Литвиненко і т.д.
 
Але тривалий час на старовинних мапах та планах Генерального межування 18 століття  я не знаходив точного місцеположення,  де саме знаходилась та Олександрівка.
 На мапі Шуберта 1860 року конкретної прив'язки до якогось місця у Олександрівки немає.  Натомість, Олександрівка вказана як єдина сільська агломерація на теренах теперешньої  Закутнівки: Орловка/Анненська/Александровка.
 
І якщо точне місцеположення Орловки та Анненської, завдяки мапам та планам мною було прораховано, то Олександрівку я у власній уяві розташував десь у долині річки Орілька, між деревнею Орловка та хутіром Анненським. 
Аж ось нещодавно уважніше роздивився мапу більш пізніх часів і збагнув, що помилявся. І це відкриття мене дуже здивувало.
 На початку 18 століття, коли ще не існувало Орловки, Анненського, Роздолля і інших сучасних великих навколишніх сіл,  Олександрівка була другою за розміром та по кількості кріпаків, населеним  пунктом крайньої  півночі Павлоградського повіту Катеринославської губернії. 
Так, наші краї на початку 19 століття відносились до Катеринославщини. 
Наприклад, в деревні Біляєвка згідно Ревізської сказки 1816 року було 220 кріпаків, а в Олександрівці - понад 150. Тоді як, в тій же Орловке - 15.
 
Частина сучасного Роздолля - Осинівка/Хлоповка/Маяк згадуватись в Ревізських сказках починається лише з 1850 року. 
 
"Так де ж вона в бісах була розташована та сама Олександрівка, з якої почалось заселення сучасного Роздолля?" - нетерпляче спитаєте ви.
Відповідь знайшлася на мапі Харківської округи від 1927 року. 
Той населений пункт, який на сучасних гугл-мапах позначається, як село Краснопавлівське, а в простонародді має назву - хутір Капустенків, і є те саме місце де колись була розташована величенька деревня Олександрівка.
 
 
 
Згідно Ревізської сказке 1816 року Олександрівка відносилась до Павлоградського повіту Катеринославської губернії та належала майорше Шилкиной Елізаветі Івановні.
 
Ось і казочці кінець, а хто дочитав - з того лайк! wink
Панов Євген©листопад,2023
Читай також:

Comments:

Последнее обновление 15.11.23 21:53