первомайський харківська область

Первомайський Харківська область

Поїздка до Кіпру, або трохи літа серед зими

  Мені завжди було цікаво серед лютої зими опинитися в теплих краях. Нарешті видалась така можливість завдяки авіакомпанії WizzAir, яка в честь свого дня народження майже дарувала квитки всім охочим.

  Коли в день відльоту в Києві було -15 градусів за Цельсієм, а в країні прибуття +20, першою проблемою став теплий одяг. Добре, що працівники Нової пошти відділення, яке знаходиться прямісінько в аеропорту, погодились допомогти і лишили на зберігання теплу одежу.

Другою проблемою виявилось знайти бюджетний варіант житла. Таке поняття, як «хостел» існує лише в столиці, а у курортних містах є лише ціла купа готелів.

Порадувала гостинність жителів Кіпру. Так, серед каучсерферів ми жили у дівчини з Пітеру, хлопця з України та пару днів у кіпріота.

Тривалий час Кіпр був колонією Англії, і це має певні наслідки:

- 2% території острову належить Великобританії. Ця територія закрита, там знаходяться військові бази;

- Всі вільно володіють англійською мовою;

- На острові лівосторонній рух;

- В спадок лишились специфічні розетки для електроприборів.

Кіпр вважається однією з найбезпечніших країн в Європі. Люди майже не замикають свої будинки та не користуються сигналізація ми для авто. Проте кіпріоти скаржаться, що після вступу до ЄС на острові з’явилось багато емігрантів і рівень злочинності збільшився.

Здивувало те, що на Кіпрі, особливо в Лімасолі, дуже багато росіян та українців. Повсюди в місті зустрічаються магазини з російськими продуктами, ресторани російської кухні, різноманітні розважальні заклади, повсюди вивіски та реклама російською мовою.

Щодня до аеропорту Ларнаки літаки здійснюють 47 рейсів з Росії. І взагалі, Кіпр – багатонаціональний острів. Тут полюбляють відпочивати британці, працювати їдуть азіати, нам зустрічались турки, румуни, угорці, німці.

Особливими жителями острову є коти. Річ в тім, що раніше на Кіпрі було дуже багато змій, і щоб зменшити їх популяцію, були завезені коти. Вони тут в особливій пошані. В парках та біля житлових будинків можна побачити купу мисочок з сухим кормом та іншими кошачими ласощами.

В Лімасол, як і багато інших міст, поділяється на 2 частини: старе та нове місто. Старе місто має вузенькі вулички, старенькі будиночки та навіть свою, особливу атмосферу.

Для справжніх гурманів просто на вулиці продаються равлики:

Неподалік від Лімасолу знаходиться античне місто Куріон. Досить непогано зберігся античний театр, якому вже більше 2000 років. Акустика в театрі просто чудова. Розрахований на 3,5 тисяч глядачів.

Можна годинами гуляти по мальовничим руїнам міста.

Одна з уцілівших мраморних колон:

Лишається лиш дивуватись, на скільки досконалою була архітектура дві тисячі років потому. Були продумані системи підігріву води, 3-х ступеневі лазні (холодна, тепла та гарячі кімнати в лазні):

Збереглись красиві мозаїки з різноманітними орнаментами:

Транспорт на Кіпрі – це взагалі окрема тема. З громадсьго транспорту тут курсують лише автобуси. Ціна проїзду по місту 1,5 євро, між містами 4-5 євро. Але їздять вони досить рідко і завжди напівпусті. Майже всі жителі Кіпру та туристи їздять на авто, які можна тут придбати за досить приємними цінами. Нам вдавалось переміщуватись автостопом. З автостопом на Кіпрі жодних проблем не виникало. Іноді не потрібно було себе перетру ждати та піднімати руку. Водії, бачачи туристів без авто, самі зупинялись та пропонували допомогу.

Найпафоснішим місцем на Землі є місто Пафос. Їхати до міста довелось автостопом. Водій з Англії так здивувався, що ми не маємо автомобіля і переміщуємось автостопом, що на 20 км проїхав своє село й відвіз нас в центр міста.

Та поїхати до Пафосу у другій половині дня, одразу після прогулянки по Куріону – це було помилкове рішення. Оскільки на острові так тепло і ясно світить сонечко, що на якусь мить забуваєш, що зараз зима і день набагато коротший. Раптово сонечко сховалось за обрій, звечоріло, і довелось швиденько шукати автостанцію для повернення в Лімасол на автобусі. Сповна насолодитись Пафосом так і не вдалось.

Кіпр відрізняється особливим кліматом. Взимку температура повітря 17-25 градусів, а температура води рідко буває нижчою за позначку +17. Тому купальний сезон тут відкритий майже круглий рік. Проте для місцевих це справжня зима, вони вдягаються в куртки та чоботи і з подивом дивляться на поодиноких туристів, які купаються в морі. Всі пляжі являються муніципальними, і який би фешенебельний готель не стояв поруч, пляж доступний для всіх.

Круглий рік тут квітнуть рослини, а дерева дарують стиглі фрукти. Взимку якраз сезон цитрусових. Повсюди в садках та на вулицях заманливо висять помаранчеві фрукти. Справжній мандариново-апельсиновий рай!

Катя, тепер ми знаємо, що ти там була:

Острів може похизуватись не лише своїм кліматом, теплим морем, а й мальовничими горами. Найвижчою горою є Олімп. Але не той Олімп, на якому живуть боги, це лише його тезка.

З рекомендацією нашого каучсерфера, Віктора з України, нам вдалось оселитись поруч з Олімпом, у найвижчому гірському селі Продромос. До речі, з ним ми там ще раз зустрілись і чудово провели час, влаштовували вечори української та російської музики.

В горах дуже багато цікавих селищ, але було дивно гуляти серед багато численних пустих будинків. Села виглядають зовсім пусто, дуже рідко вдавалось зустріти людей чи побачити світло у віконці. Молодь виїжджає до міста, залишаючи села. Проте тут знаходяться дачі і на вихідні люди з’їжджаються.

Природа в горах неперевершена. Гори дещо схожі на Кримські гори. Зустрічаються цікаві рослини:

На горизонті видніється Олімп, вершина якого ледь вкрита снігом:

Мов новорічна ялинка, яблуня рясно прикрашена солодкими яблуками:

Люди на Кіпрі дуже гостинні. Так, в горах нам зустрівся дідусь, який запросив до себе в гості на каву, а в Ларнаці чоловік пригостив мандаринами та зрізав зі свого дерева цілу гілку з апельсинами. Правда, апельсини на смак виявились кислішими за лимони, та дарованому коневі в зуби не дивляться.

Сподобалось те, що люди раціонально використовують енергію сонця: повсюди встановлені сонячні батареї. Сподіваюсь, що колись і до нас дійдуть новітні технології.

В одному з магазинів з різними раритетними штуковинами знайшли таку цікаву кружку, але ціна кусалась, 40 євриків:

В багатьох острів Кіпр асоціюється лише з теплим морем та курортним літнім відпочинком. Та побувати на острові в «не сезон» виявилось досить цікаво, вдалось вдосталь насолодитись природою та побувати в цікавих місцях в той час, коли відсутні натовпи туристів. Особлива подяка всім добрим людям, які допомогли з житлом та водіям, які допомогли пересуватись автостопом.

Comments:

Последнее обновление 27.12.14 11:29  

Комментарии 

 
0 #1 neri 27.12.2014 20:29
Цікавим людям усюди цікаво! А мені завжди цікаво читати їх історії. Завдяки Вам мандрую під ковдрою :lol:
 
 
0 #2 Светлана 27.12.2014 22:56
Спасибо за интересное путешествие!!! Небольшой остров, а сколько красивых мест! Особенно сейчас, когда зелено... Похоже, весна там...
 
 
0 #3 IP 30.12.2014 15:28
 
 
0 #4 no4ka 31.12.2014 09:28
Спасибо за пожелание, верю, что исполнится )
Каучсерфинг - интересная тема, очень распространен в Европе, ну и в Украине уже тоже. Отличный вариант для бюджетных поездок
Да, для меня тоже остается загадкой, почему мы не используем альтернативные источники энергии
 
 
0 #5 Красовелло 31.12.2014 17:42
 
 
0 #6 no4ka 08.01.2015 13:59