первомайський харківська область

Первомайський Харківська область

Бельгійські Пішомандри

 Перед тим як розповісти про мій перший пішохідний півмарафон треба почати з пояснення де чого цікавого. 
 Отже, живу я і лікуюсь наразі в Бельгії. І почав відкривати для себе дещо нове, в плані отримання задоволення від помірних фізичних навантажень. Бігати після операцій я не можу, бо ледь ходжу. Але є тут таке дуже популярне заняття, яке нідерланською називається Wandelen
 Wandelen одним словом неможливо перевести на українську мову. Це аналог англійського слова Hiking. Можна це перевести як "пішохідний туризм". Але це не зовсім коректно. Тому що в нашій уяві зразу малюється людина з великий рюкзаком на спині яка пішки йде в похід. Wandelen - це скоріше пішохідна прогулянка вихідного дня по природі.
Тому я тут собі придумав новий український термін - Пішомандри, дієслово - Пішомандрінг, а людина хто це робить - Пішомандер.
Так ось, в Бельгії прокладені та промарковані тисячі маршрутів для Wandelen. По містам, по лісам, по історичним пам'яткам, по колишнім або діючим промисловим об'єктам і т.п. 
 Виглядає це примірно так, ти приїздиш в якусь місцевість та знаходиш там стенд з мапою маршрутів для Wandelen.
 
 
Маршрути, як правило, прокладені одним колом. Кожен маршрут має свою протяжність. Це може бути і 2 км і 20+ км. Також вказується примірний таймінг кожного машруту Wandelen. Вибираєш собі те що під силу - і в путь, мандруй в задоволення, отримуй фізичне та естетичне задоволення від побаченного. 
 
Вздовж прокладених маршрутів стоять спеціальні стовпчики з показчиками. Кожен маршрут має свою позначку, тож заблукати на дистанції неможливо.
 
 
 
 
До того ж існує купа сайтів та додатків в яких відображаються муршрути і опис з фото що там можна побачити. Тож можна завантажити трек маршруту та користуватись GPS навігацією.
 
 
До речі, це стосується не тільки Wandelen, а і - Fietsen (Велопокатушек). Але то окрема історія.
Тема Wandelen-Пішомандрів дуже популярна в Бельгії, тож і wandelaars (пішомандерів) дуже багато. Значно більше чим бігунів. Тому при проведенні місцевих бігових заходів (пробігів, марафонів) цей факт враховується. І в рамках цих заходів влаштовуються окремі старти для wandelaars (пішомандерів). Без врахування часу чи якогось заліку.
Тобто, ти вибираєш собі посильну дистанцію, реєструєшся, сплачуєш стартовий внесок, стартуєш і проходиш пішки весь біговий маршрут. На дистанції тебе чекають пункти харчування (як і для бігунів), а на фініші - медаль за подолання дистанції, харчування на дистанції та фініші. 
Як правило пішохідний старт робиться напередодні бігового дня. Причому, стартують в доволі демократичній формі. Прийшов, отримав браслет учасника і пішов собі. Час старту в регламенті вказується приблизний, наприклад: з 8-00 до 11-00 - старт Wandelen на 8/14/22/42 км. Хочеш - раніше стартуй, хочеш - пізніше. Але враховуй, що пункти харчування працюють до певної години. Пункти харчування на дистанції вражають своєю хлібосільносттю. Тому краще не запізнюватись на них winksmiley
 
 
Крайні півроку, а може і більше, я вчився ходити та повертав, бодай яку, силу в свої ноги. І тому тема Wandelen стала для мене чи не основним засобом реабілітації після операцій і хіміотерапій.
 Все починалось з десятка метрів на милицях. Згодом діло дійшло до километрів. Потім рахунок пішов на километри без милиць. Потім .... Одним словом, виклик подолати довгу дистанцію стояв на часі.
Тож в кінці лютого, я наважився взяти участь в місцевому Nationaal Park Marathon.
В рекламі марафону вказано, що це "De mooiste marathon in Вelgië" (Найкрасивіший марафон у Бельгії). Я ще не всюди бував у Бельгії, але мені подобається місцевість це проводиться Nationaal Park Marathon. Тут тобі і ліс, і озера, і гори, які колись були теріконами від вугільної шахти. Тобто по українським міркам це трейлова траса.
Але бельгійці полюбляють природу і не цураються багнюки, тому не зважають на це увагу: марафон - то марафон. 
 В Бельгії дуже розвинута культура кроссових забігів та циклокросових або МТБ змаганнь на вело. Тобто, поборсатись в багнюці, то не диковинка для бельгійців, а навпаки - виклик та задоволення.
Отже при реєстрації на  Nationaal Park Marathon мною була вибрана пішохідна дистанція 22 км. Бо це був великий виклик для моїх можливостей. Бо під час тренувальних пішомандрів я рідко заходив за 10 км. Бо і поки досить слабкий фізично і зазвичай в мене десь з 7 км ходьби в мене починає нестерпно боліти  в суглобі, куди влітку мені вставили металевий імплант. Тож хвилювання в мене було досить велике. Тому я відправився на старт Wandelen з треккінговими палицями. 
 
 
Погода в день старту була якось не дуже. Моросив дощик. Але дощ в Бельгії - це перманентний стан. Як в наших Карпатах. Грунт в Nationaal Park Hoge Kempen, де проходила траса марафона та пішомандрів - помісь піска, камнів, лисття та породи від вугілля на теріконах. Це не багнюка з наших черноземів - йти можна. 
 
Я не знаю статистики скільки було пішомандерів на Nationaal Park Marathon. Знаю тільки що всі слоти як на марафон так і на Wandelen були розкуплені. А загалом в заході взяло участі більше 6000 учасніків. Я гадаю, не менше ніж 2000 тільки на Пішомандрах. Бо зі старту і до фінішу ми йшли в людському потоці. І молоді, і поважного віку.
 
 
Можна було йти зі своїм домашнім улюбленцем - собакою. Більш того, на пунктах харчування для собак було окреме меню від якогось спонсора з собачого корму. Також спонсори видавали накидки для собак, аби ті не дуже мерзли чи мокли на дистанції. Тож всі 22 км дистанціх було не скучно йти.
 
Було важко підійматись на два терікона в першій половині дистанції. Але я здужав. Стартовий адреналін мабуть блокував біль в моєму стегні, тож я майже не відчував болі до самого фінішу.
 
 
 
Звісна річ, що моя родина мене самого не відпустила би на цю авантюру. Тож ми подолали цей пішохідний марафон всією сім'єю.
 
 
 
Легко цей півмарафон мені не дався. Бо стартовий адреналін перестав діяти вже к вечеру. Тож біль в ногах і всьому тілі супроводжувала мене всі наступні дні. Але хіба мене залякаєш боллю?winksmiley
 
 
Вважаю, що тема Пішомандрів була б популярна і в Україні, якби організатори змаганнь розвивали і стімулювали би цей напрямок фізичної активності. Бо пройти пішки будь яку дистанцію - це виклик для кожної людини. Особливо для небігунів.
Панов Євген©березень,2024

Comments:

Последнее обновление 02.03.24 21:33