первомайський харківська область

Первомайський Харківська область

Віденський марафон. Мій перший!

23 квітня 2023 року залишиться в моїй пам'яті як особливий день. Це день, коли я вперше відчув себе марафонцем, супергероєм, людиною.

 Для всіх спортсменів марафон асоціюється з чимось феєричним, казковим, недосяжним. Відстань в 42,195 м здається такою великою і непереборною перешкодою, яка, на їхню думку, ламає мозок, а разом з ним і весь настрій. Я теж так думав.

 Моя підготовка почалася спонтанно. Я навіть не знав, що пробіжу свій перший марафон у 17 років.

 Я приїхав додому на новорічні свята, щоб відвідати родичів, побачитися зі старими друзями (тими, хто ще був вдома). Перше, що я побачив, коли в'їхав в місто, бігущего крос Красовелло, інакше і бути не могло. Ми привіталися і поїхали додому. Підготовка до Нового року. Футбол у новорічну ніч. Салати, сімейна атмосфера, подарунки, солодощі.

1 січня - перше тренування за два місяці. Так, була доволі велика перерва. Я пробіг 13 км і подумав: «Чорт, мої ноги як дерево, а дихання як у футболістів на кілометровому нормативі».

Ми домовилися з тренером бігти разом. Після тривалої відсутності вдома накопичилося багато думок, з'явилися нові захоплення. Ну як не сказати про це близькій людині. Бігаючи, я був здивований, що після перерви в 2 і більше місяця я зміг бігти з тренером. У процесі спілкування: - «Гліб, в твоєму віці вже біжать свій перший марафон». Я був здивований, але відразу подумав, що це чудова ідея, одразу сказавши це вголос. Обговоривши основні моменти, вирішив, що спробувати варто, тим більше що останнім часом це було щось незвичайне.

На підготовку до марафону пішло близько 11 тижнів. Це був не просто час, щоб він пролетів якомога швидше, це був час подумати про всі нюанси, випробувати своє тіло, зрозуміти свої слабкі сторони і вийти на старт підготовленим не тільки фізично, а й морально. Місцями я недбало ставився до пробіжок, іноді давав слабину через дощ або погану погоду, і не заперечую цього. Завданням тренувань було набрати кілометраж, підвищити витривалість, в деяких місцях працювати над швидкістю, а подекуди запастися терпінням. Максимальний кілометраж, який вийшов за тиждень, склав близько 86 км. В результаті виявилося, що я застав і сніг, і пронизливий вітер, і навіть пекуче сонце (на подив).

 Автобус до Відня був о 3:00 ранку. Час був незручний, але вибирати не доводилося. Прибуття повинно було бути о 9 ранку.

Я майже не спав тієї ночі. Прокинувся о 6-7 годині ранку. Дивлюся у вікно, світанок. Сонце тільки сходить. Проїжджаючи по Чехії, я був здивований весняними пейзажами і гарною погодою. Зрозумівши, що ми практично приїхали, сонливість зникла, а настрій покращився. В'їхавши в столицю Австрії, я не був здивований. Я думав, що буде краще. Але моя перша думка була дуже оманливою. Скоріше, я запам'ятав Відень як одне з найкрасивіших міст, в якому я коли-небудь був.

Нас зустріла Марина (Шпортко). Ми були раді бачити один одного через цілий рік. Ми поїхали додому. Перекусили, випили чаю і пішли на експо за стартовими пакетами. І як прийнято на великих, а особливо європейських змаганнях, організатори дуже щедрі.

 Але на наше розчарування, а точніше здивування, ми отримали номер і чай з назальним спреєм. Але гуляючи по будівлі, де продавали всякі смаколики, ми змогли зібрати купу всіляких ізотоніків, енергетичних батончиків, цукерок, магнезії і багато іншого. 

 

 

 

 З чистою совістю ми пішли додому, щоб підготуватися до стартового дня. 

День змагань

Ранок розпочався о 6:30 ранку. Різкий підйом, майже не відчув дискомфорту, швидкі збори. Ми поснідали і випили чаю. Їжа не лізла. Речі були зібрані ввечері, залишилося тільки упакувати в рюкзаки. Прогноз обіцяв теплу сонячну погоду. Та не підвів. Заходимо в трамвай, бачимо собі подібних. Весь трамвай переповнений людьми, але не звичайними. Марафонці. Жінки в шортах, шкарпетках до колін, кепках, окулярах. Чоловіки такі ж. Картина така, ніби я потрапив в кіберпанк.

Наближаємося до старта і відразу приєднуємося до натовпу. Я ніколи не бачив такої кількості людей в одному місці. Піднімається настрій, з організму йде сонливість.

До старта залишилося менше півгодини. Ми здали мішки з речами, пішли розминатися і вирушили на старт. Більшість учасників теж зайняті важливими справами.

До старта залишилося менше 10 хвилин. Людей стало ще більше. Музика починає грати голосніше. Перед початком розминки під музику адреналін піднімається. Презентація лідерів забігу в напівмарафоні та марафоні. Початок першого блоку. Дуже складно дістатися до лідерів і подивитися на них наживо.

Проходить 10 хвилин, а разом з ними і час стартового звіту.

Zehn, neun, acht..., zwei, eins. Почали! Свист, крик, музика. Натовп повільно починає рухатися. Отже, наша черга бігти. І відразу забиратися на міст. Біжимо через Дунай. Обидві дороги моста переповнені величезною кількістю людей. На тротуарах - глядачі. У кого-то є плакати з іменами друзів. У кого-то є свистки.

 Перший, другий, третій кілометри позаду. Як тільки навколо з'явиться місце, вже можна намагатися безпечно обігнати стариків. Погода шикарна, дме легкий вітерець, прохолодно. Пробігаємо першу точку харчування, а разом з нею отримуємо порцію води за комір від того, хто промахнувся. Мої ноги мокрі. Знову утворюється натовп. Беру трішки води, роблю пару ковтків і біжу далі. Дорога шикарна і багато тіні, адже сонце ще так не пече.

Другий п?ятак проходить. Ми вже вибігли з парку і біжимо вздовж каналу. Узбіччя доріг заповнені натовпами людей. На балконах можна побачити, як хтось снідає під величезним потоком бігунів. Відчуваю себе добре, ноги в нормі.

11-й км - чиїсь крики. Я обертаюся і бачу матінку, брата та доньок Марини. Настрій все ще пречудовий. Наступний кілометр я вирішую, що потрібно поліпшити темп.

Третя точка харчування і перша зміна бігунів на естафеті. Коридор має довжину майже кілометр. Пробігши повз і побачивши, як свіжі спортсмени і атлети амбітно вітають своїх партнерів, відволікаєшся від втоми і пару кілометрів непомітно залишаються позаду.

18-19км - зміна місця розташування і відразу на рівні очей з'являються порожні плакати. Поруч знаходяться дівчата, які тримають великі кисті. Пропустив перший. Але на другому полотні все-таки залишив свій слід червоною і жовтою фарбою.

4-й пункт харчування - останній перед фінішем на половинку. Я облив себе водою, взяв ізотонік і з'їв банан. Вперше побачив, як чоловік послизнувся на шкірці банана. Уважно дивлячись під ноги, продовжував бігти, поїдаючи залишки банана.

Розвилка - праворуч фінішна лінія для напівмарафонців, зліва моя. А потім починаються різкі спринти ззаду. Раз, два, три - кинулися, що є сечі.

Насправді фініш на 21 км був не дуже цікавим і зручним. Якщо ви хотіли побачити фініш марафону після свого забігу, вам потрібно було пройти ще кілька км.

З 23 по 28 км я не зустрів нічого незвичайного. Змагання проходили у центральних районах міста. Іноді зустрічалася бруківка. Натовп розчинився, але все ще можна було почути чиєсь дихання, хрипи. Ці кілометри мені запам'ятовуються найменше. Тут я біг з глибокими думками в голові, думаючи про те, що мене чекає після 30км.

 Відрізок у 30 км позаду. Я знову в парку, з якого почався мій забіг. Ноги вже важкі. Ви починаєте відчувати м'язи. Іноді проскакує відчуття судом. Тіні практично немає, а сонце прямо в зеніті.

32-33 км - це кілометри, які довелося пройти. Неприємно і жарко, коли ноги вже втомилися, а попереду ще 10 км. Найдовші 10 км у вашому житті. Ці два кілометри здавалися нескінченно довгими через дві паралельні лінії, по яких ми бігли спочатку в одну сторону, потім в іншу.

35 км і перша кока-кола. Випив колу, ізотоніка, облив себе водою, зібрався з думками і продовжив бігти. Біль в ногах вже нестерпний, але не залишається нічого, тільки бігти.

37-38 кілометри - підйом. Найважчий відрізок змагань. Були різні думки - зупинитися, йти, стояти та інші. Але подивившись на годинник і приблизно розрахувавши приблизний час фініша, я зрозумів, що стояти не маю часу.

На останніх чотирьох кілометрах було близько 3 пунктів харчування. Я не пропустив жодного. Це була та частина дистанції, коли хтось вже сидів на узбіччі дороги, когось відводили на ношах, а хтось просто продовжував бігти, опустивши погляд до низу. Були й ті, хто, навпаки, летіли до фінішної лінії.

Перед останнім кілометром знаходилася остання точка харчування. Найбажаніший і найефективніший з усіх. Волонтери вирішили не витрачати час на дрібниці і поливати всіх прямо зі шланга. Знову натовпи людей кричать і аплодують.

Час на моєму останньому, 42-му кілометрі, минав так повільно, як ніколи. Я відчував мурашки по шкірі від того, що перебуваю менш ніж за кілометр від головної на той момент мети, що підтримка, яка складалася з декількох тисяч чоловік та жінок, була просто офігєнною і дуже круто мотивувала.

 

 

Фініш: у мене не було сил прискоритися до фінішного створу, тому я біг без уповільнення. Перші відчуття після перетину фінішної лінії: «Так! Я закінчив". Тут же зупинившись, я сів на килим. Навколо мене було багато людей, яким було все одно, тому що втома, змішана з радістю, втомила їх настільки, що хтось з них ліг прямо на асфальт, хтось сів біля паркану, а хтось просто шкутильгав, як ні в чому не бувало. Я був змушений покинути фінішну зону майже відразу після фінішу, мені так сказали. Один охоронець простягнув мені руку і допоміг піднятися. Цей біль через весь скелет, який я відчув, коли встав, був для мене задоволенням. Я сказав собі: «Чоловіче, ти протоптав більше 40 000 кроків, ти не відчував такої втоми так довго». І я пішов далі, як ведмідь. Гарні емоції частково заглушали різкий біль, який був по всьому тілу, а особливо в ногах. Анфіса (донька Марини) знайшла мене прямо біля вантажівок з речами. Ми посиділи 5 хвилин і пішли до мам. При зустрічі я отримав привітання і пішов на траву переодягатися.

Коли всі зібралися, ми вирішили прогулятися по фінішному містечку. Перше, що кинулося в очі, це машини для розливу Coca-Cola, подібні до тих, що були ще в 2000-х тисячних роках. Там знаходилося, напевно, більше 10 смаків. Можна було спробувати все, поки живіт не лопнув би. Ми посиділи тут, пішли в інші місця, а потім попрямували в бік будинку.

Вдома, коли поспішати було нікуди, поповнили норму вуглеводів (макарони з сарделями, пиво). Ми сиділи, розмовляли, обговорювали емоції один одного, обмінювалися фотографіями і згодом лягли спати. Я спав, наче ведмідь.

 

Але одна з найцікавіших речей, яку можна зробити - це відправитися на наступний день після фінішу і подивитися, що ти пропустилв під час гонки. Або коли ти біг і раптом побачив цікавий магазин, з купою спортивного одягу і відразу думаєш, мені обов'язково потрібно туди потрапити.

З погодою не дуже пощастило, але це не завадило нам погуляти по Відню перед від'їздом.

 

 

 

Comments:

Последнее обновление 03.07.23 21:04